Opozícia hovorí o milióne demonštrantov. Oficiálne odhady sú stotisíc. Svobodovci strhli v centre Kyjeva sochu Lenina

09.12.2013 17:47

Organizátori avizujú miliónovú účasť na protestdhad spojenca expremiérky Julie Tymošenkovej priniesla tlačová agentúra AP. Jej reportéri nachádzajúci sa priamo na mieste odhadli, že centrálne námestie Kyjeva a jeho okolie zaplnilo vyše 500.000 demonštrantov. Mávali vlajkami Európskej únie a spievali ukrajinskú štátnu hymnu.

Demonštranti protestujú proti rozhodnutiu ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča odvrátiť sa od Európy

Ukrajinský opozičný líder Oleksandr Turčynov oznámil, že milión ľudí prišlo na dnešné zhromaždenie v centre metropoly Kyjev – je to najmohutnejší protest od prodemokratickej oranžovej revolúcie na Ukrajine v roku 2004.

Na snímke ukrajinskí demonštranti počas protestného zhromaždenia na podporu ukrajinskej integrácie s Európskou úniou na Námestí Nezávislosti v centre Kyjeva

Odhad spojenca expremiérky Julie Tymošenkovej priniesla tlačová agentúra AP. Jej reportéri nachádzajúci sa priamo na mieste odhadli, že centrálne námestie Kyjeva a jeho okolie zaplnilo vyše 500.000 demonštrantov. Do centra Kyjeva sa však nemôže fyzicky zmestiť viac ako 100.000 ľudí. Demonštranti mávali vlajkami Európskej únie a spievali ukrajinskú štátnu hymnu.

Turčynov uviedol, že dnešný protest zodpovedal názvu “Pochod milióna”, ako ho vopred propagovali a označovali opoziční lídri. Video zverejnené na miestnych webových stránkach, nafilmované z výšky, zachytávalo ulice preplnené davmi do veľkej vzdialenosti od samotného námestia.

Demonštranti protestujú proti rozhodnutiu ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča odvrátiť sa od Európy. Ukrajinská vláda pohrozila tvrdými opatreniami proti demonštrantom a pozatýkala opozičných aktivistov, ale protestujúcich to ešte viac vyburcovalo.

“Janukovyč stratil legitimitu ako prezident… Už nie je prezidentom nášho štátu. Je to tyran,” napísala bývalá ukrajinská premiérka Julia Tymošenková v liste adresovanom davu demonštrantov, ktorý prečítala jej dcéra. “Nepodľahnite, ani krok späť, nevzdávajte sa. Budúcnosť Ukrajiny je vo vašich rukách,” uviedla expremiérka.

Demonštrácie vypukli minulý mesiac po tom, čo Janukovyč odložil podpis očakávanej dohody s Európskou úniou a zameral sa na pestovanie vzťahov s Ruskom. Demonštrácie vyburcovalo aj policajné násilie a obavy, že Janukovyč nasmeruje Ukrajinu do ekonomickej únie vedenej Ruskom, čo podľa kritikov môže zmariť nezávislosť Ukrajiny.

“Nie je to len obyčajná revolúcia. Je to revolúcia dôstojnosti,” uviedol z obrovského pódia davu v ostrom prejave opozičný líder národnej strany Svoboda (Sloboda) Oleh Tjahnybok. Riešenie krízy je zrejme v nedohľadne, pretože vláda sa tvári, že si protesty veľmi nevšimla, a opozícia vysiela protirečivé vyhlásenia o tom, čo treba ďalej podniknúť.

Demonštranti sa správajú značne násilne. Rozbíjajú okná na budovách a prívrženci strany Svoboda strhli pomocou lán na Ševčenkovom námestí v centre Kyjeva sochu Lenina. Sochu rozbíjali kladivami a spievali ukrajinskú hymnu. Tento pamätník stál na námestí od 5. decembra 1949 roku.

Tymošenková sa v liste vyjadrila proti akýmkoľvek rozhovorom s vládou, kým nevyhlási predčasné voľby – napriek tomu, že jej najbližší spojenec Arsenij Jaceňuk v predchádzajúci deň signalizoval, že rozhovory sú možné, ak Janukovyč odvolá premiéra. Západní diplomati takisto vyzvali na dialóg.

Svetový šampión v boxe a popredný opozičný líder Vitalij Kličko sa postavil na stranu Tymošenkovej a takisto vyzval na zosadenie Janukovyča i predčasné prezidentské voľby – hoci neexistuje žiadna zákonná možnosť trestne ho stíhať a nie je ani absolútne žiadna šanca, že by odstúpil sám. “Budeme bojovať a sme si istí, že zvíťazíme,” vyhlásil Kličko.

Jaceňuk sa však viac sústreďuje na odvolanie premiéra Mykolu Azarovova, na potrestanie polície za použitie sily proti demonštrantom a na oslobodenie približne desiatky opozičných aktivistov zatknutých od zhromaždenia minulú nedeľu. Vyzval protestujúcich ľudí, aby zablokovali celú vládnu štvrť v metropole Kyjev, kde sídli kabinet, prezidentský úrad a parlament. “Budeme bojovať, kým nezvíťazíme. Budeme bojovať za to, čomu veríme,” povedal Jaceňuk davu, ktorý bol utopený v mori vlajok.

Oveľa menšie provládne zhromaždenie sa konalo nebezpečne blízko toho opozičného. Oba davy oddeľovala polícia, ale demonštranti sa potom premiešali v neďalekom parku a vzrástli obavy zo zrážok.

Turčynov uviedol, že dnešný protest zodpovedal názvu "Pochod milióna", ako ho vopred propagovali a označovali opoziční lídri. Video zverejnené na miestnych webových stránkach, nafilmované z výšky, zachytávalo ulice preplnené davmi do veľkej vzdialenosti od samotného námestia.

Demonštranti protestujú proti rozhodnutiu ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča odvrátiť sa od Európy.

Ukrajinská vláda pohrozila tvrdými opatreniami proti demonštrantom a pozatýkala opozičných aktivistov, ale protestujúcich to ešte viac vyburcovalo.

"Janukovyč stratil legitimitu ako prezident... Už nie je prezidentom nášho štátu. Je to tyran," napísala bývalá ukrajinská premiérka Julia Tymošenková v liste adresovanom davu demonštrantov, ktorý prečítala jej dcéra. "Nepodľahnite, ani krok späť, nevzdávajte sa. Budúcnosť Ukrajiny je vo vašich rukách," uviedla expremiérka.

Demonštrácie vypukli minulý mesiac po tom, čo Janukovyč odložil podpis očakávanej dohody s Európskou úniou a zameral sa na pestovanie vzťahov s Ruskom. Demonštrácie vyburcovalo aj policajné násilie a obavy, že Janukovyč nasmeruje Ukrajinu do ekonomickej únie vedenej Ruskom, čo podľa kritikov môže zmariť nezávislosť Ukrajiny.

"Nie je to len obyčajná revolúcia. Je to revolúcia dôstojnosti," uviedol z obrovského pódia davu v ostrom prejave opozičný líder národnej strany Svoboda (Sloboda) Oleh Tjahnybok.

Riešenie krízy je zrejme v nedohľadne, pretože vláda sa tvári, že si protesty veľmi nevšimla, a opozícia vysiela protirečivé vyhlásenia o tom, čo treba ďalej podniknúť.

Tymošenková sa v liste vyjadrila proti akýmkoľvek rozhovorom s vládou, kým nevyhlási predčasné voľby - napriek tomu, že jej najbližší spojenec Arsenij Jaceňuk v predchádzajúci deň signalizoval, že rozhovory sú možné, ak Janukovyč odvolá premiéra. Západní diplomati takisto vyzvali na dialóg.

Svetový šampión v boxe a popredný opozičný líder Vitalij Kličko sa postavil na stranu Tymošenkovej a takisto vyzval na zosadenie Janukovyča i predčasné prezidentské voľby - hoci neexistuje žiadna zákonná možnosť trestne ho stíhať a nie je ani absolútne žiadna šanca, že by odstúpil sám.
"Budeme bojovať a sme si istí, že zvíťazíme," vyhlásil Kličko.

Jaceňuk sa však viac sústreďuje na odvolanie premiéra Mykolu Azarovova, na potrestanie polície za použitie sily proti demonštrantom a na oslobodenie približne desiatky opozičných aktivistov zatknutých od zhromaždenia minulú nedeľu. Vyzval protestujúcich ľudí, aby zablokovali celú vládnu štvrť v metropole Kyjev, kde sídli kabinet, prezidentský úrad a parlament.

"Budeme bojovať, kým nezvíťazíme. Budeme bojovať za to, čomu veríme," povedal Jaceňuk davu, ktorý bol utopený v mori vlajok.

Oveľa menšie provládne zhromaždenie sa konalo nebezpečne blízko toho opozičného. Oba davy oddeľovala polícia, ale demonštranti sa potom premiešali v neďalekom parku a vzrástli obavy zo zrážok.
 

photo

Čítajte viac: https://static.ta3.com/clanok/1031546/v-kyjeve-demonstroval-milion-ludi-strhli-sochu-lenina.html