Slovenskí kresťanskí europoslanci vyzvali EP na odmietnutie Správy o sexuálnom a reprodukčnom zdraví

10.12.2013 11:01

Mikolášik: Správa je výlučne politickým nástrojom na pretláčanie potratovej a rodovej agendy na európskej úrovni

Predseda KDH Ján Figeľ a slovenskí europoslanci Anna Záborská a Miroslav Mikolášik (obaja KDH) dnes zaslali výzvu poslancom Európskeho parlamentu (EP) na odmietnutie Správy o sexuálnom a reprodukčnom zdraví, ktorú opätovne predložila portugalská europoslankyňa z tábora socialistov a demokratov (S&D) Edite Estrela.

Na snímke Anna Záborská

Podľa trojice slovenských politikov Európsky parlament nemá právomoc zasahovať svojimi uzneseniami do výlučných právomocí členských štátov. Predstavitelia KDH a zároveň aj Európskej ľudovej strany v EP preto apelujú na členov európskeho zákonodarného zboru, no najmä na všetkých 13 slovenských europoslancov, aby počas utorňajšieho hlasovania v Štrasburgu správu zamietli alebo aby podporili alternatívne prijateľné uznesenia.

“Dostávam stovky listov, v ktorých rodičia z celého Slovenska žiadajú zamietnuť túto správu. Chcem ich ubezpečiť, že zdieľam ich znepokojenie a verím, že ich hlas vypočujú aj moji kolegovia v parlamente,” zdôraznila europoslankyňa Anna Záborská.

Jej stranícky kolega v EP Miroslav Mikolášik zdôraznil, že táto správa je výlučne politickým nástrojom na pretláčanie potratovej a rodovej agendy na európskej úrovni.

“Toto tu už bolo, že socialisti rozbíjali rodiny a vnucovali im svoju ideológiu, čo malo za následky tisícky obetí na životoch. Krajiny ako Slovensko sú príliš citlivé na to, aby sa im totalita vrátila znova z druhej strany,” podčiarkol slovenský poslanec.

Kontroverznú správu o sexuálnom a reprodukčnom zdraví už europarlament v októbri po búrlivej diskusii vrátil na prepracovanie naspäť do príslušného gesčného výboru. Spravodajkyňa Estrella však podľa slovenských poslancov Záborskej a Mikolášika urobila len nepatrné zmeny. Plénum bude o tejto správe hlasovať dnes.

www.hlavnespravy.sk/slovenski-krestanski-europoslanci-vyzvali-na-odmietnutie-spravy-estrela-v-ep/184799/