Amnesty International jedným práva vnucuje, iným ich upiera

02.12.2012 12:21

Prepustení zamestnanci Amnesty International protestujú pred pobočkou nátlakovej organizácie v Londýne

Londýn 30. november (HSP/The Independent/Foto: The Independent)

Amnesty International iným hovorí, že porušujú ľudské práva, sama ich nedodržiava

Nátlaková organizácia na obhajobu ľudských práv Amnesty International prežíva v tomto období hlbokú krízu,  ktorá ohrozuje jej samotnú existenciu. Personál Amnesty po celom svete vyhlásil štrajk, a členská komisia v Londýne vyhlásila nedôveru vedeniu, ktoré zároveň obvinila, že už nehľadí na prvotné ciele organizácie.

Amnesty taktiež surovo vyhodila dvadsiatich zamestnancov zo súčasných 700, čím spustila vlnu odporu, pretože nerešpektovala zmluvné podmienky. Hlavným motívom štrajkov a odporu mnohých je však to, že Amnesty vraj vzdala boj za ľudské práva a buduje si už len „obchodnú“ značku, hľadá nových ľudí a zbiera fondy.

V 2007 roku sa Amnesty spreneverila svojmu poslaniu

Podľa denníka The Independent do roku 2007 Amnesty zvládalo svoju prácu so všetkou cťou, dokonca Cirkev bola jej najväčším stúpencom a podporovateľom. Veľa sa však zmenilo, keď v spomínanom roku na konferencii v Edinburgu hlasovalo 400 členov AI za „dekriminalizáciu potratov, a šírenie programov na podporu služieb kontroly populácie, medzi ktoré má patriť legalizácia a voľný prístup k potratu“. Pápežská rada pre spravodlivosť a pokoj preto prestala finančne podporovať AI a vyzvala katolíkov k ochrane práva na život nenarodeného človeka. Od vtedy sa zasa AI pretransformovala na akúsi lobby neprestajného tlaku na legalizáciu potratov a na šírenie oficiálneho uznania homosexuálnych dvojíc.

Miesto aby ochraňovala ľudské práva, robí kampane za legalizáciu potratov

Na jednej strane AI prisľúbila, že nebude robiť veľké kampane na propagácie potratov, alebo ich univerzálnu legalizáciu, to je však v rozpore s každým jej praktickým krokom, keď doslova vyzvala k legalizácii potratu, v prípadoch štátov Nikaragua, Peru, Poľsko, Mexiko, atď. Taktiež ťažko uveriť jej prehláseniam o neutralite a nestrannosti, keď sa v roku 2011 zúčastnila Gay Pride pochodu v Belfaste, a zosmiešňovala Cirkev šírením na svojich web stránkach sarkastické obrázky cirkevných autorít, ktorí sa vyjadrili proti myšlienke homosexuálneho manželstva. V súčasnosti sa vyjadrila proti „diskriminácii na báze sexuálnej orientácie alebo rodovej identity, čo sa týka prístupu k uzavretiu manželstva“ a vyzýva štáty na uznanie rodín, ktoré fungujú mimo manželstva, no najväčší tlak smeruje k homosexuálnym párom a ich manželstvu.

Nuž, zatiaľ čo Amnesty pretláča  „právo na potrat“ či „právo na manželstvo homosexuálov“, akosi zabúda na práva svojich zamestnancov. Amnesty nemôže byť účinným a dôveryhodným zástancom ľudských práv, ak tieto práva bude jedným uzurpovať a na ich úkor druhým vymýšľať.