Košice: Národný pochod za život

22.09.2013 11:36

„Poďme von a bojujme za život“ je heslom Národného pochodu za život, ktorý sa cez víkend uskutoční v Košiciach. Organizátori očakávajú 50.000 účastníkov. Pochodom chcú mobilizovať verejnosť a upozorniť mienkotvorcov a legislatívcov, že ochrana života a rodiny tvorenej manželstvom muža a ženy ako nenahraditeľného priestoru pre vznik a rozvoj života majú na Slovensku podporu verejnosti.

Pochod sa podľa organizátorov rodil viac ako rok. „Spolu s kolegami z pro-life hnutia sme dospeli k presvedčeniu, že jediný účinný spôsob ako všetkých upozorniť na ochranu života je pochod, teda “hlasovanie nôh”,“ povedal tajomník prípravného výboru pochodu Marek Michalčík. Pochodom chcú organizátori upozorniť na dôstojnosť ľudského života a rodiny založenej manželstvom muža a ženy ako najlepšie miesto pre život. „Národný pochod za život je vyvrcholením dlhoročného úsilia za presadenie kultúry života a reakcia na rastúce spochybňovanie hodnoty ľudského života a rodiny ako ideálneho miesta pre prijatie života. Košice, európske hlavné mesto kultúry sú vhodným miestom na národný apel ochrany života, ako základného kultúrneho prejavu,“ povedal ďalší z organizátorov Dušan Škurla.

Program Národného pochodu za život začne v piatok 20.9. o 18:00 ekumenickou bohoslužbou v evanjelickom chráme na Mlynskej ulici. Pokračovať bude v sobotu poobede od 13:00 workshopmi na rôzne témy ako: eutanázia, angažovanosť za ochranu života, antikoncepcia, presadzovanie ochrany života v politike, potratová tabletka, sexuálna výchova, gender ideológia, regulácia počatia a pod.

V nedeľu doobeda od 9:00 budú v 16 kostoloch celebrovať 4 gréckokatolícki a 12 rímskokatolícki biskupi sv. omše s pro-life úmyslami a za Národný pochod za život. Počet celebrujúcich biskupov bude košickým historickým rekordom. Medzi cirkvami, ktoré podporujú pochod popri Katolíckej cirkvi sú aj cirkvi združené v Ekumenickom spoločenstve na území mesta Košice a Ekumenická rada cirkví v SR. Od 12:30 sa začnú ľudia zhromažďovať pred hlavným pódiom na Hlavnej ulici, na ktorom vystúpia rečníci z oblasti verejného života, kultúry, cirkvi, politiky na Slovensku i v zahraničí. Hudobný program zabezpečí skupina Komajota a ďalší.

Národný pochod za život začne o 14:30 po prečítaní Manifestu Národného pochodu za život. Účastníci pôjdu po trase Hlavná – Alžbetina - Šrobárova – Kuzmányho – Strojárenská - Nám. maratónu mieru - Hlavná. O 16:30 sa účastníci pochodu vrátia k pódiu na Hlavnej podujatie ukončia záverečnou „bodkou“.

Na pochode očakávajú organizátori 50.000 ľudí, ale sú pripravení flexibilne zareagovať aj na viac, preto vyzývajú ľudí, aby sa zaregistrovali na oficiálnom webe www.pochodzazivot.sk. Počas víkendu bude v Košiciach 700 dobrovoľníkov, 100 informačných tabúľ, 10 000 balónov, 100 000 letákov, organizátori použili 4 km bezpečnostnej pásky, 50 zdravotníkov a 4 sanitky ako aj skautské mestečko pre rodiny s deťmi. Parkovanie je pripravené pre 500 autobusov a 5000 áut. Do Košíc budú vypravené 3 špeciálne vlaky z Bratislavy a Žiliny. Takéto veľké stretnutie si vyžiada určité obmedzenia dopravy v centre mesta. Moyzesova ulica bude vyhradená pre výstup a nástup autobusov v nedeľu od 09:00 do 19:00. Kuzmányho ulica bude uzavretá v nedeľu od 14:00 do 17:00. Premávka MHD bude v centre mesta zastavená v nedeľu od 14:00 do 17:00 pričom celý deň je MHD v Košiciach zdarma. „Mojich spoluobčanov z Košíc prosím o strpenie jemného diskomfortu pri obmedzeniach, ktoré pochod v Košiciach spôsobí. Dúfam, že Vám to vynahradí hrdosť na Košice, ktoré sa stanú európskym hlavným mestom kultúry života,“ uzavrel spoluorganizátor Fabián Novotný.

(Zdroj: Organizátori Národného pochodu za život)