Kresťania v Pakistane zažívajú teror

18.10.2013 18:39

 

Počas nedeľnej bohoslužby spáchal samovražedný atentátnik útok na kostol Anglikánskej cirkvi v pakistanskom meste Pešávar. Pri bombovom útoku zomrelo 126 ľudí a viac ako 150 sa zranilo. Predseda Konferencie biskupov Pakistanu Joseph Coutts je presvedčený, že nepokoje živí nenávisť voči Západu.

„Trpíme na následky americkej vojny v susednom Afganistane. Kvôli nej prišli do našej krajiny tri milióny prisťahovalcov. A následne islamskí extrémisti robia to, čo propaguje Taliban: džihád alebo svätú vojnu,“ ozrejmil situáciu v krajine arcibiskup Karáči Joseph Coutts pre televíznu agentúru Rome Reports.

Podľa arcibiskupových slov sú pakistanskí členovia Talibanu terčom amerických bezpilotných lietadiel. Z toho pochádza odpor k Západu, ktorý zároveň živí nenávisť voči pakistanským kresťanom. „Tým, čo sa deje v Pešávari teroristi akoby vysielajú USA odkaz, aby zastavili letecké misie uprostred pakistanského vzdušného priestoru. Ak neprestanú, teroristi napadnú mnohé ďalšie cirkvi. Musíte pochopiť, že tieto skupiny spájajú kresťanov so Západom, a preto sú presvedčení, že týmto útokmi môžu vyvíjať tlak na Washington,“ povedal Coutts pre portál Vatican Insider.

Hoci je Pakistan demokratická krajina, štátne orgány nie sú extrémistickými skupinami rešpektované. Arcibiskup Coutts potvrdil, že po bombardovaní v Pešávari vláda ponúkla bezpečnostné sily, ktoré by chránili kresťanské kostoly. „Je toho však príliš málo, čo štátne orgány môžu v takýchto prípadoch urobiť. Fundamentalisti bojujú proti pakistanskej vláde, pretože chcú, aby sa Pakistan stal islamskou teokraciou. Pred útokom na kostol Všetkých svätých mali už pripravené ďalšie útoky proti armáde, polícii a vládnym inštitúciám,“ vysvetlil Coutts.



V moslimskom Pakistane sa ku kresťanstvu hlásia iba 3 percentá populácie. Kresťan je v takejto presile považovaný za občana druhej kategórie. „Najhoršou diskrimináciou je, že kresťan nie je považovaný za rovnocenného občana ako ostatní. Ústava nám zaručuje veľa slobody, môžeme sa stať napríklad riaditeľmi škôl alebo nemocníc. Avšak diskriminovaní sme najmä pri pracovných príležitostiach. Pre kresťana nie je jednoduché dostať sa do vrcholnej politiky. V skutočnosti naša ústava hovorí veľmi jasne, že hlava štátu musí byť moslim. Takže kresťan sa napríklad nemôže stať prezidentom. Podobne aj mladí študenti sú v štátnych školách trestaní alebo sú vystavovaní tlaku konvertovať na islam,“ povedal predseda pakistanskej biskupskej konferencie.

Podľa arcibiskupa môžu medzinárodné komunity vyvinúť tlak na miestnu vládu, aby zabezpečila dodržiavanie a rešpektovanie ľudských práv. V pakistanskej legislatíve existuje zákon o rúhaní proti prorokovi Mohamedovi, ktorý sa často zneužíva. „Zákon o rúhaní bol vytvorený s cieľom chrániť česť proroka Mohameda a Korán pred zneuctením. Akýkoľvek pokus o zrušenie zákona by vyvolal silný odpor moslimskej komunity. Samotný zákon nie je problémom. Problémom je jeho nesprávne použitie a emocionálne reakcie, ktoré môžu priniesť obvinenia z rúhania. Ak je niekto obvinený z rúhania, prakticky nedokáže preukázať svoju nevinu. Iba v niekoľkých prípadoch bol obvinený oslobodený spod žaloby. Avšak tým sudca aj obvinený riskujú, že budú zabití,“ vysvetlil Coutts.

Predseda Konferencie biskupov Pakistanu považuje list pápeža Františka adresovaný moslimom za prínos k zlepšeniu situácie v krajine. „Som presvedčený, že pápežove posolstvo islamskej komunite bude mať pozitívny vplyv na spôsob, akým nás moslimovia vnímajú. Skutočnosť, že ich František oslovil priamym a priateľským spôsobom, je veľmi významná, pretože on pomohol rozptýliť obraz kresťanského Západu ako nepriateľa moslimov,“ dodal arcibiskup Karáči.

Monika Marušicová