Magnificat - správy

16.01.2014 09:36
Monitoring, aktuality, píšete nám:  Otvorenie Roka Sedembolestnej, a i.

Stovky veriacich prišlo na otvorenie Roka Sedembolestnej v Šaštíne 
P:3, 04. 01. 2014 19:25, DOM

Šaštín 4. decembra (TK KBS) Niekoľko stoviek veriacich sa dnes zúčastnilo na tradičnej Fatimskej sobote v Národnej Svätyni Bazilike Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne, ktorou otvorili jubilejný rok Sedembolestnej Panny Márie. Slávnosti predsedal bratislavský pomocný biskup Mons. Jozef Haľko. Po posvätnom ruženci zasvätil veriacich Nepoškvrnenému srdcu Panny Márie, a potom nasledovala svätá omša.
Narodna put na Slavnost Sedembolestnej Panny Marie v Sastine-Strazach

“Ak má byť niečo zmyslom tohto začínajúceho Roka Sedembolestnej Panny Márie, je to práve živá viera v Ježiša Krista, viera ochotná podriadiť mu všetky ostatné hodnoty nášho života a odovzdať mu aj naše bolesti a trápenia,” zdôraznil otec biskup počas homílie. Veriacich v chráme povzbudil, aby načerpali silu z Eucharistie. “To, čo ideme zažiť, je niečo živé, niečo aktuálne, niečo reálne, niečo, čo si ponesieme von z tohto kostola. Niečo, čo budeme vedieť realizovať v každodennom živote, pretože po bohoslužbe slova, po bohoslužbe obety, nech pokračuje pod ochranou Panny Márie bohoslužba každodenného života.”

 

Priamo v Národnej Svätyni sa konajú v roku 2014 tradičné stavovské púte (Púť zaľúbených, Púť mužov, Púť mamičiek v požehnanom stave, Púť motorkárov a iné), vyvrcholením bude Národná púť 15. septembra za účasti slovenských i zahraničných biskupov. Pripravenú budú aj aktivity k jubilejnému roku, podrobnosti o nich je možné priebežne nájsť na webstránke pútnického miesta: www.bazilika.sk.
https://www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20140104008

 

KBS spustila webovú stráku k Roku Sedembolestnej Panny Márie

Anglikáni odstranili hřích a ďábla z křestních obřadů

 

 

 

 

 

 

 

Londýn. Anglikánská církev odstranila hřích a ďábla z křestních obřadů. Canterburský arcibiskup Justin Welby potvrdil nový rituál, který představuje alternativní verzi křestních obřadů a už nyní je uplatňován ve více než tisíci anglikánských farnostech. Rodiče a kmotři se podle něj už nemusí zříkat hříchu ani ducha zla. V nové formuli se mluví jen obecně o zřeknutí se zla ve všech jeho podobách. Podle autorů obřadu je nová formulace srozumitelnější a lépe odpovída duchu doby.

V anglikánském společenství nicméně nechybí kritické hlasy. Podle biskupa Michaela Nazira- Aliho církev banalizuje své učení ve snaze vytvářet domáckou atmosféru a nikoho neurazit. Křest se redukuje na přivítání ve společenství církve a není už nijak zakořeněn v Božích příslibech. Jiný člen generálního synodu naznačuje, že změna rituálu je důsledkem faktu, že většina anglikánů už nevěří v existenci pekla, hříchu či pokání. Abychom došli do nebe stačí založit ruce a usmívat se. To však Ježíš neučil – říká anglikánský biskup citovaný v Daily Mail.

https://www.radiovaticana.cz/clanek.php4?id=19381

 

Život Cirkvi vo svete – správy Agentúry Gabriela 

ZIVOT CIRKVI VO SVETE 01 14

 

Link na Rádio Mária v maďarskom jazyku

www.mariaradio.hu

 

 Ahojte, pozdravuje Vás Martinko

fotka5a

Každý hovorí že som veľmi chorý, ale ja si myslím, že to prejde, že mi narastú zúbky, budem znovu behať, skákať…. pôjdem medzi deti do školy a isto si kúpim ozajstné korčule. Veľmi by som chcel letieť v lietadle a byť blízko neba. Určite raz sa budem viesť v aute bez strechy, nebudem sa báť slniečka a budem sa naň usmievať, ako sa ono usmieva na všetky deti. Viem že raz kúpime takú tabletku, ktorá ma isto vylieči.  Isto!!! Vo februári už budem mať 8 rôčkov a to bude prekvapenie. Mamina mi to sľúbila….
Obraciame sa na Vás možno opäť s prosbou o pomoc, v nádeji že nám možno pomôžete. Martinko je smrteľne chorý, jeho stav sa začína zhoršovať, no zatiaľ veľa nechápe, nikdy sa nesťažuje. Bolesť sa naučil vnímať ako súčasť života a je obdivuhodné s akým odhodlaním a sebazaprením bojuje za každý nádych, ako je vďačný za každý deň…. Na Mikuláša prestal chodiť, no on statočne čistil topánočky a veril na zázrak. Stal sa !! Cez Vianoce začal trochu chodiť, no jeho krôčky sú boľavé, ťažké, neisté, tak veľká istota sú naše ruky. Chorobu mu diagnostikovali keď mal 2,5 roka.
 
fotka7 (12

Martinko nemôže ísť na slniečko, na kúpalisko, do širšej spoločnosti, lebo okrem iných pridružených diagnóz nemá vlastnú imunitu. Po opakovanej návšteve Prahy, kde mu chorobu diagnostikovali, sme boli postavený pred realitu, že niet na zemi lieku, ktorý by chorobu vyliečil, niet na svete sily, ktorá by chorobu zastavila a odvrátila jej fatálne následky. Tak sa snažíme plniť jeho sny, želania a usilujeme sa o to, aby každý deň mal dôvod na radosť a usmial sa. Jeho život je vraj lotéria a máme ďakovať za každé ráno, keď otvorí očká a usmeje sa, lebo nevieme čo prinesie ďalšie ráno, či bude…. Aj keď žijeme v neustálom strachu, veľa sa učíme od Martinka, lebo je skutočný bojovník. Túži sa radovať, byť veľký a tak veľmi žiť…! Pred časom som bol prosiť u vlastníka veľkej úspešnej firmy, zarazil ma jeho argument, že on Martinkov stav nespôsobil a keď je taký vážny, pôjde do neba. Kde to žijeme? Kde je nebo? Ľudské nebo je všade tam, kde je náš úsmev, láska a otvorené srdce. Kto počuje detský hlas, počúva svoje svedomie. Martinkove sny sú pestré, rôznorodé, no najviac zo všetkého potrebuje ďalšie rehabilitácie, ktoré mu pomáhajú bojovať a učia ho víťaziť.

Snáď preto obťažujem, preto znovu prosím o pomoc, pozornosť či zľutovanie pre Martinka. Aj ja verím v nebo na zemi a možno kúsok neba nájde vo Vás aj Martinko. Vieme že doba je ťažká, zložitá. Radi uvítame hocikoho, kto chce vidieť kde Martinko žije, ako sa vie tešiť, aký má nádherný úsmev.
Veľmi ďakujem za Váš čas, a prajeme všetko krásne    martinkokupec@azet.sk
Štefan Kupec  Jarocká 1300,   951  35 Veľké Zálužie                                                                  
Tel. číslo: 0902 073 696                                                                                                                               
 Martinkov účet: 4004226152/7500 SWIFT CEKOSKBX IBAN 3575000000004004226152

 

Opät Femen – tentoraz znesvätenie oltára v Kolíne nad Rýnom počas Vianoc

https://beo.sk/extremizmus/1773-slavenie-vianoc-na-zapade-moslimska-demonstracia-v-kodani-a-prostitutka-z-femen-na-oltari-v-kolinskej-katedrale

Homo-lobby zasiahla  aj “slovenskú” Ikeu

Ikea sa  prispôsobuje “požiadavkám” trhu

ikea-

 

Keď taliansky výrobca cestovín Guido Barilla vyjadril podporu tradičnej rodine tým, že vo svojich reklamách vyobrazuje len rodinu tvoriacu mužom a ženou (viac o problematike tu), spustila sa vlna kritiky a odporu zo strany aktivistov LGBTI.

Jeho vyjadrenie: “nemôžeme dať vyrobiť reklamu s homosexuálnou rodinou. Nie kvôli nedostatku rešpektu, ale jednoducho preto, že s tým nesúhlasím. U nás hrá hlavnú rolu klasická rodina, v ktorej má žena fundamentálnu úlohu”, mu prinieslo obvinenie z homofóbie a výzvy k medzinárodnému bojkotu nákupu jeho cestovín.

Firma Ikea však „kráča s dobou a dnešným trendom“. V rámci svojich služieb dizajnu prezentuje firma vo svojom časopise Live z Ikea Family “homorodinu“.

https://www.hlavnespravy.sk/homo-lobby-zasiahla-aj-ikeu/197493/

euchip

 

EÚ má údajne od mája 2014

čipovať novorodencov

https://brd-schwindel.org/es-ist-soweit-eu-pflanzt-ab-mai-2014-allen-neugeborenen-mikrochip-ein/


Podpíš sa za prepustenie pakistanskej kresťanky Asie Bibi, odsúdenej na smrť za “rúhanie” sa. 

—– Original Message —–

Sent: Saturday, January 04, 2014 7:30 PM
Subject: Letter from Asia Bibi, “Pray for me” #ChristianPersecution
Dostali sme správu od medzinárodnej organizácie CitizenGo, ktorá sleduje osud pakistanskej kresťansky Asie Bibi.  Prosím každého ochotného z vás, aby sa podpísal pod uvedenú výzvu.  Onedlho to nemusí byť len Pakistan, ake každá krajina na svete, kde budú popravovať kresťanov za ich zásadové a nekompromisné vyznávanie viery!

Asia_2

Drahý Anton,

vedel si o tom, že každoročne je zabitých 100 000 kresťanov len pre to, že veria v Ježiša Krista? Vedel si o tom, že každoročne je 150 miliónov kresťanov určitým spôsobom perzekuovaných z dôvodu ich náboženského presvedčenia?
Na Západe sa podnikajú útoky na náboženskú slobodu a vlády nie sú zakaždým ochotné chrániť rodinu a právo na život. No v mnohých Ázijských a Afrických krajinách znamená byť kresťanom doslova vsadiť svoj život. Doteraz však títo kresťania zostávajú silní. Napriek všetkému sa nevzdali svojej viery.
   Je to úžasné, Anton. Ich viera je silnejšia než bolesť, ktorú prežívajú. Mali by byť pre nás všetkých skutočnými živými svedkami.
 
asiabibi

Určite si už počul o prípade Asie Bibi, pakistánskej kresťanky, ktorá bola v roku 2009 obžalovaná z rúhania sa. V roku 2010 ju odsúdili na smrť za trestný čín, ktorý nespáchala, a to bez akýchkoľvek dôkazov a s falošnými svedkami,
ktorí svedčili proti nej. To všetko nebolo však až natoľko dôležité, než to, že je kresťanka.
 
Pustia ju na slobodu, len ak sa zriekne Ježiša 

Našťastie, ešte do dnešného dňa tento rozsudok smrti nebol vykonaný. Naďalej však zostáva uväznená v cele 2,5m x 3m, v chlade, o hlade a osamote, a väzenie, v ktorom ju držia je vzdialené 6 hodín cesty autom od jej rodiny. Počas niekoľkých príležitostí, vláda, ktorá ju zbavila základných potrieb, jej ponúkla, že ju oslobodí pod jednou podmienkou, a to že sa zriekne viery v Ježiša Krista. Asia zostala napriek tomu silná, a odpovedala, že by to bolo ako vzdať sa svojej vlastnej ľudskej identity. 
Vo februári CitizenGo vyšle malú skupinu do Pakistanu, aby ju povzbudila a skontrolovala jej stav. Pri tejto misii potrebujeme aj tvoju pomoc… Chceme odovzdať Asii aj tvoje slová podpory. Tým, že podpíšeš nižšie petíciu, máš príležitosť vysloviť nám súhlas, alebo urobíš svoju vlastnú. Počas svojej cesty do Pakistanu, CitizenGo osobne túto správu odovzdá.
 
Pošli Asii list tým, že klikneš na tento odkaz: https://www.citizengo.org/en/2175-freedom-asia-bibi-christianpersecution
 
pakistabn

Počas osláv Vianoc, napísala Asia Bibi list pápežovi Františkovi, v ktorom ho žiadala o jeho modlitby. Vraví, že si uvedomuje, prečo je stále ešte nažive, a to vďaka modlitbám všetkých ľudí, ktorí sa za ňu modlia, a to len utvrdzuje jej vieru v Boha: Teraz chcem plne dôverovať Božiemu milosrdenstvu. Jedine to ma dokáže oslobodiť.
Prosím, napíš povzbudzujúci list Asii. Napíš jej o svojich myšlienkach a pocitoch, kým je stále držaná vo väzení. Je dôležité jej pripomenúť, že nie je sama, a modlime sa za ňu, kým ona čelí tomuto rozsudku smrti.
Ďakujem, že si sa rozhodol spraviť toto malé gesto solidarity, a tým zviditeľniť bratstvo a sesterstvo kresťanov, že sme všade deti jediného prezieravého Otca.
Ďakujem.

Gregory  Mertz a celý tím CitizenGo
Anton, ešte ťa chcem požiadať o jednu láskavosť. Je to veľmi dôležitá výzva k akcii. Počas cesty do Pakistanu chceme doručiť Asii čo najviac povzbudzujúcich dopisov, ako je len možné. Počas boja za jej oslobodenie z väzenia, chceme jej dať hlasno najavo, že všetci jej kresťanskí bratia a sestry sa za ňu vytrvalo modlia, či už sú to katolíci, protestanti alebo evanjelici, všetci sa za ňu modlia! Žiadam ťa týmto o pomoc, aby sme to dotiahli do šťastného konca. Môžeš tak urobiť preposlaním tohto e-mailu svojim priateľom a rodine, zavesením petície na facebookovú nástenku, alebo tweetnutím o tom. Som si istý, že táto extra námaha sa vyplatí. Asia bude mať z toho radosť, keď sa dozvie, že si strávil Vianoce/Nový rok starosťou o jej dobro. Ďakujem.

 V rámčeku napravo je: Drahá Asia Bibi, ďakujem vám za preukázanie sily a veľkej viery. Chcem, aby si vedela, že ťa podporujem a ponúkam svoju solidaritu. Budem sa za teba modliť počas tohto nespravodlivého väznenia. Anton
 Kliknutím na ten červený rámček to potvrdíš

https://www.citizengo.org/en/2175-freedom-asia-bibi-christianpersecution?sid=MzU4MDIzMjA2NjE4NTMy

To contact CitizenGO don’t answer this mail, reply to https://www.citizengo.org/en/contacto.

**********************************************************************************************

 

Píšete nám: Duchovná terapia homosexuálne cítiacich                                           

 Vážená redakcia!    V dňoch od 5 – 8. decembra 2013 za hojnej účasti ľudí sa uskutočnila duchovná obnova Linky Valentin, pôsobiacej pri Gréckokatolíckej cirkvi v Košiciach – Starom meste a Občianskeho združenia Rieky z Bratislavy. Bola určená ľuďom zraneným v oblasti vzťahov, citov a sexuality. Tým, ktorí prežívajú vo svojom živote homosexuálne cítenie, ako aj ľuďom inak sexuálne cítiacim. Prebiehala v rázovitej obci neďaleko Prievidze.

Témou stretnutia bolo:  Srdce muža a ženy.

Žijeme v jednom veľkom príbehu lásky. Boh nás v ňom stvoril ako muža alebo ženu. A dal aj nám srdce. Nesieme totiž v sebe Boží obraz. A preto potrebujeme aj mužov aj ženy, aby sme ukázali, aké je Božské srdce. V duchu týchto slov sa niesla celá duchovná obnova.

prayer

 

Stretnutie sme začali vo štvrtok večer akatistom k presvätej Bohorodičke pred jej ikonou s názvom Nevyčerpateľná čaša.     Obnovu viedli a sprevádzali nás o. Marko Rozkoš a otec Vitalij Luck. V bohatom programe sme denne slávili sv. liturgiu, odzneli prednášky, v ktorých sa prednášajúci dotkli ľudskej prirodzenosti, ktorá je nám daná a tak ju môžeme žiť a rozvíjať. Poukázali na úlohy a rozdielnosť medzi mužmi a ženami. Dotkli sa aj zranených vzťahov a rán, ktoré neraz poznačia naše vzťahy, ako aj náš vzťah s Bohom. Denne sme sa zdieľali v skupinkách pri Lectio divina, náplňou bola aj práca so Svätým Písmom a príjemným obohatením programu boli aj kresťanské a hebrejské tance. V piatok k nám zavítal aj svätý Mikuláš, pred ktorým  zaspieval každý z účastníkov nejakú pieseň spojenú s týmto svätcom. V Mikulášskom pásme, po ktorom nasledoval jeho očakávaný príchod sme si vypočuli životopis svätého Mikuláša a zoznámili sme sa s jedinečnou udalosťou zjavenia tohto obľúbeného svätca v roku 1851 v obci Ľutina v okrese Sabinov. V piatok a v sobotu sme si premietli životopisný film: svätý  František a Klára, ktorý oslovil všetkých účastníkov. Dojímavá bola aj piatková adorácia, ktorej predchádzal krátky ruský film o troch jednoduchých rybárov – svätcov s názvom: Vy ste traja, my sme traja. Dojímavým bol aj piatkový večer, ktorý patril pravidelnému bodu programu: môj dotyk s Bohom. Zazneli tam osobné svedectvá zúčastnených.

 

V nedeľu sme slávili sviatok Počatia presvätej Bohorodičky svätou Annou. Svätú liturgiu sme ukončili myrovaním a mnoholitstvijem všetkým zúčastneným. Ďakujeme Bohu za požehnaný čas, ktorý sme mali počas celej duchovnej obnovy.   Ďalšia duchovná obnova sa uskutoční v dňoch od 16 – 19. mája 2014 pri Liptovskom Mikuláši. Bližšie informácie už teraz môžeš získať na adrese:

Linka Valentín  Gréckokatolícka cirkev   P. O. Box B- 43   040 01 Košice 1      

mail:valentinskespolocenstvo@centrum.sk

 Občianske združenie  Rieky  Puškinova 1   811 04 Bratislava

Peter Kovalčík    účastník duchovnej obnovy